Wednesday, January 25, 2012

Off to Terengganu

halo everyone!

*pregnancy masuk bulan ke-4*
Alhamdulillah
last wiken
me, husben and brother in law - BIL
balek kampung husben di Terengganu

Perjalanan yang terlalu lama dan membosankan okay!
9 jam uols!!! 9 jam okay!
tapi ni merupakan pengalaman baru bagi aku
yerla, sebelum kawin, mane ada kampung
aku ni can be consider as anak jati KL
bila raya, sunyi je sebab semua orang balek kampung
but we use to it :)

selama ni tgk tv atau dengar cite orang
nak balek kampung time musim perayaan
jam sana, jam sini
travel lama-lama and macam-macam cerita lagi
this time, experience my own
so burn our 1st day on the road...boring

Day 2
mother in-law - MIL awal pagi kejutkan kitaorg
cakap nak pergi Rantau Panjang which is sempadan Kelantan and Thailand
perjalanan lebih kurang 3.30jam
punya la ramai orang
yang penting, terserempak ngan my cousin, uncle bob & family :)
dah lah cuaca panas terik, keadaan berabuk ditambah ramai orang
mak pening uols!!!!
yerla yang lain bawa diri sendiri, aku nie bawa dua orang lagi uols(baby)
bayangkan la keadaan yang teramat tak selesa
untuk tidak nampak 'kekwat' aku layankan aje uols!!!
tujuan pergi ke Rantau Panjang ni sebenarnya
MIL nak beli barang2 baby
untung betul baby, tok ma eksited belikan macam-macam
mak baby pun tak fikir nak beli apa2 lagi sebab baru je 17 minggu

tapi aku suka enviroment kat Rantau Panjang
ala-ala pekan lama
teringat masa gie Jarkata dulu
gerai tepi jalan...orang jual guna basikal/motorsikal
kalo aku daya, memang aku la yang paling over and eksited uols!!

Actually macam-macam benda murah/berbaloi kat sini
rambang mata aku di buatnya
mane idaknya, aku sempat sambar seluar & long skirt rm18 satu
kalo kat KL, mau sampai RM39
murahkan?
periuk belanga yang cantik2 tapi aku macam tak cukup bajet!
nati aku dah larat, InsyaAllah aku akan sampai lagi ke Rantau Panjang

After memenatkan badan di Rantau Panjang
BIL nak jumpa buah hati pengarang jantung kat KB pula
kesempatan diambil oleh MIL untuk beli few baju baby and keperluan baby
sungguh terharu okay uols!

Lepas dinner kitaorang terus pulang semula ke Kuala Terengganu
yang penting aku bantai tido sepanjang perjalanan balek
memang idak la aku larat nak berjaga
yang aku tahu sampai dalam kul 11 malam..trus masuk tido!

Day 3
Ajak hubby gie Pasar Payang
sebab nak beli few barang untuk buah tangan
and ayah ada suh cari samping untuk di pakai time my kakak kila kawin
tak pusing2 pun seperti biasa aku kepenatan & pemalas
sampai terus target satu kedai
mungkin nasib baik dapat diskaun 50% harga
untuk mama and MIL aku belikan baju Kaftan
yang aku bengang kedai tue taknak kasik murah langsung!
tapi disebabkan aku dah jatuh cinta ngan corak kaftan tue, aku terpaksa la sambar gaks!

Day 4
Our last day in Terengganu
pepagi lagi aku dah tolong MIL masak nasi Kerabu
so lepas nie, boleh la aku buat sendiri pulak test power
yg penting complicated okay!
kesabaran dan ketekunan kunci utama nak masak nasi krabu ni, overkan?

kitaorang tak pergi memane
kropok lekor and roti canai FIL yang tolong belikan
siap request nak kat Kampung Losong
takmo kat tempat lain...hahaha
thanks abah!

gerak dari rumah PIL around 2pm
untuk peminat baulu yang ori lagi lazat
boleh try baulu kat satu kedai nie
actually tade name kedai sebab diaorg berniaga kat rumah
but landmark-sebelah Shell Marang
otw, singgah kemamam beli satar tapi dapat beli cket je stok habis!

sampai rumah kul 11pm
susah pulak nak lelap mata
huhuhu
tenggok bakul laundry
ya ampunnnnnn..tatotttttttttttt!!!!

, bea