Wednesday, May 24, 2017

My induce labor kind of story

Entah knape nak sangat share pasal induce labor ni... Sebab bila baby tak kuar-kuar sampailah estimated delivery date or known as edd makin hampir aku gagah google almost everyday pasal induce ni... Memula takut... Pastu rileks... Pastu nervous... Eh eh eh mcm2 version cerita induce korang akan baca and perasaan ko pun mcm tak mentu yg tak tahu punca... Tapi yela bahagian masing-masing... Allah SWT dah atur perjalanan hidup kita ni... Setiap kehidupan atau kematian juga Allah SWT dah tetapkan...

Day 1 - 16/05/2017
Since kene menyerah diri kat hospital... Bolehlah take our own sweet time nak bersiap ke hospital... Lepas hantar anak g school and break1st... Barulah pergi ke hospital ampang. Duk kat sempadan cheras kajang sepatutnya kene pergi kajang tapi hospital ampang tetap dihati. Sampai kat PAC hospital ampang doc check dah 3cm tapi serious takde sakit ke apa. And the worst part is suddenly detect GBS (keputihan) teris doc ckp baby kene tahan wad 5 hari untuk completekan antibiotik. Mulut cakap ok. Hati gundah gulana sebab baru ingat kali ni boleh discharge terus. Masuk juga wad. Malam tu baru mcm rase mild contraction... Sgt mild ok...

Day 2 - 17/05/2017
Around pukul 8am doctor dtg seluk check dah 4cm... Pukul 10am doc pakar round dia check bukaan 5cm and dia suh masuk labor room... Ok pasrah walaupun takde rase sakit ­čś░­čś░­čś░... Then 1030am nurse tolak g labor room... Siap pakai ctg bagai doc dtg pecahkan air ketuban dalam pukul 11am... Start layan contraction 15minit sekali. Nurse cakap contraction skor 4 dia akan drip ubat supaya kuatkan contraction... Borak2 dengan encik hubs bla bla bla siap ckp dengab dia pergi la makan dulu sebab contraction masih boleh handle mcm takut lama je lagi and baik settlekan perut awal2 sebab dah masuk tghari. Sebelum en hubs melangkah kuar nurse datang drip ubat seperti yg dia janjikan... Hubs takde, nurse takde tetibeee contraction menganas... 15minit tetibe shot 5minit sekali 1 minit and terasa non stop... Bgtau nurse taktahan nak pain killer dia cakap nak tgk jantung baby for 20minit dulu... Bgtau nurse no cant wait anymore sila tgk bukaan... Dia cakap baru 6-7... Nurseee tak tahan... Terus nurse suruh teran... And dpt green light terus teran tak ingat dunia... Dengan tiga kali teran yg nak putus nyawa... Lahirlah baby yg amat dinanti2kan... Alhamdulillah lahirlah putera ketiga pada 1338hrs @ 3.43kg... Syukur... Nurse ckp koyak byk... Part ni dh tak kesah sgt sbb yg penting baby dh selamat...